Ga naar hoofdinhoud

Acceptatie en loslaten

Hoor je dat ook zo vaak? Als je ergens mee zit, een probleem hebt, in een nare situatie bent beland. Accepteren zul je. Of loslaten, ook een veel gehoord advies. Loslaten is vaak niet de meest sterke kant van mensen. En soms is het ook helemaal niet nodig om los te laten. Maar soms merk je dat wat je niet los wilt laten zwaar gaat wegen. Is het dan misschien tijd om los te laten? Maar hoe dan? Soms is het moeilijk om dat wat er is er te laten zijn. Je eerste neiging is te vechten. Te vechten tegen je gedachten, gevoelens, emoties, de situatie. Echter door er tegen te vechten wordt het alleen maar erger. Je verkrampt van de spanning en de energie die dit kost. Ook kom je door het vechten vaak in een negatieve spiraal terecht; oh doe ik het weer, wat stom dat ik dit doe. Heel menselijk! Wij mensen hebben zo onze eigen controlemechanismen en vechten is er daar 1 van.

Maar wat is acceptatie eigenlijk? Lang heb ik gedacht dat ik dan mijn ongemak maar moest verdragen of me dan maar ergens in moest berusten. En daar deed ik heel hard mijn best voor in de hoop dat mijn ongemak alsnog zou verdwijnen. Maar ik heb geleerd dat dat acceptatie juist niet is. Accepteren betekent eigenlijk aanpakken wat je geboden wordt. Oftewel iets nemen zoals het is, het is als het ware een actieve manier van omarmen. Je omarmt je gedachten en gevoelens, je omarmt wat er is op dat moment. Je nodigt dus ook alles uit wat je eigenlijk niet zou willen ervaren, en ook niet kunt veranderen. Hier is bereidheid voor nodig. In acceptatie zit bereidheid verstopt.

Het klinkt misschien spannend maar je kunt leren meer bereidheid te ontwikkelen om actief en met open vizier op je gevoelens en gedachten te reageren. Je wordt je er bewust van en gaat ze echt doorvoelen! En dat levert heel fijn ruimte en compassie op voor jezelf.

Het doel van bereidheid is niet dat je je beter gaat voelen, maar dat je beter leert voelen! Meer ruimte voor jezelf leert geven om adem te halen.

Klinkt het nog steeds wat abstract of ben je nieuwsgierig geworden? Dan nodig ik je uit voor een kennismakingsgesprek in mijn praktijk. Samen kunnen we kijken wat er speelt, waar je bereidheid zit en wat je tegenhoudt. Ook als je denkt dat het niet gaat lukken, dat is maar een overtuiging van je verstand waar je niet naar hoeft te handelen. Iedereen kan het.

Deel dit
Back To Top
Zoeken