Ga naar hoofdinhoud

 Een kennismakingsgesprek is kosteloos en vrijblijvend. Wanneer je besluit verder te gaan dan kost elke behandeling 80 euro per keer.

Ik ben aangesloten bij de VVH en de behandelingen worden door de meeste verzekeraars gedeeltelijk (soms geheel) vergoedt vanuit de aanvullende verzekering. Via deze link kun je zien wat jouw verzekering wel of niet vergoedt. Wellicht zijn er ook mogelijkheden om via je werk de behandelingen vergoed te krijgen, soms hebben werkgevers daar een potje voor gereserveerd in het kader van persoonlijke ontwikkeling. Mogelijk kun je de kosten ook opvoeren bij de belastingdienst met de jaarlijkse aangifte. Met een eigen bedrijf kun je de kosten opgeven als bedrijfskosten.

Nee, met haptotherapie wordt je eigen risico niet aangesproken.

Nee, je kunt zonder verwijzing een afspraak maken.

Ik reserveer voor iedereen ruim de tijd in mijn agenda. Elke behandeling duurt ongeveer een uur, soms loopt het iets uit. Als behandelingen langer duren dan blijft de prijs voor een sessie hetzelfde.

In het begin zien we elkaar 1 keer in de 2 weken. Na een aantal keren kan er meer tijd tussen zitten, we plannen altijd in overleg. Het is echter geen standaardregel dus in overleg kunnen we elkaar wekelijks of juist minder vaak zien.

Mijn praktijk zit aan de Edisonstraat 84, het gebouw heet Unit 84. Je gaat door de schuifdeuren naar binnen, de trap op omhoog en dan kun je plaatsnemen op de rode banken. Daar kom ik je ophalen. Er is geen lift aanwezig in het pand.

Voor het gebouw zijn meerdere parkeerplaatsen beschikbaar. Als deze vol zijn dan kan er in de vakken aan de zijkant van de weg geparkeerd worden of aan de achterkant van het gebouw.

Aanraken is de meest directe vorm van contact maken en zal verschillende bewegingen/gevoelens in je oproepen. Bijvoorbeeld iets achteruit gaan, schrikken, naderen, afsluiten, toelaten, irritatie, verdriet, geluk, ontspanning, enz. Aanraken helpt je bewust te worden van deze signalen en je leert er betekenis aan te geven. Voelen wat je voelt is anders dan praten over je gevoel. Met aanraken verhoog je je lichaamsbewustzijn en ervaar je letterlijk aan den lijve hoe het met je gaat. Samen onderzoeken we stap voor stap wat deze signalen voor jou betekenen en hoe jij uiting wilt geven aan je gevoel. Voor mensen is aangeraakt worden een basisbehoefte, het verlaagt stresshormonen en verhoogt oxytocine waardoor je meer ontspant en je je meer verbonden voelt. Bij stressgerelateerde klachten is deze hormoonhuishouding uit balans.

Ik vind het belangrijk om hierbij te vermelden dat aanraken geen standaardprocedure is, als jij door bijvoorbeeld ervaringen uit het verleden veel moeite hebt met aangeraakt worden dan onderzoeken we samen welke oefeningen we wel kunnen doen en wat jij nodig hebt om je veilig te voelen. Jij hebt de regie over je eigen leerproces. Voelen dat je er toe doet kan op meerdere manieren.

Ik kan daar meestal geen exacte uitspraak over doen in het begin. Het is erg persoonlijk en er is geen gemiddelde. Haptotherapie is maatwerk en mijn motto qua aantal behandelingen is zo kort als mogelijk en niet langer dan nodig. We hebben na ongeveer drie behandelingen een tussenevaluatie waarin we bespreken hoe het gaat en dan is het vaak ook al een stuk duidelijker wat je nog kunt verwachten aan aantal behandelingen of dat het voor jou genoeg is. Ik vind het belangrijk daarin transparant te zijn en samen af te stemmen.

Haptotherapie is de therapeutische toepassing van de haptonomie. Coaching en therapie hebben verschillen en overeenkomsten. Coaching gaat over het algemeen minder de diepte in dan therapie en er wordt ook minder ingegaan op je verleden. Dit past beter bij vragen waarbij er geen sprake is van klachten waarmee je vastloopt in je leven. Coaching is meer oplossingsgericht en therapie richt zich meer op het oorspronkelijke onderliggende probleem en gaat daarom ook meer de diepte in. De overeenkomst is dat beide zich richten op de kwaliteiten die je al in je hebt maar die nog onvoldoende tot uiting komen. Mensen leren zichzelf (beter) kennen, kunnen groeien en met meer plezier en balans in het leven staan. Afhankelijk van je vraag zal ik meer coachings of therapiegericht te werk gaan.

In de praktijk worden de termen haptonoom en haptotherapeut vaak door elkaar gebruikt maar er is in theorie wel een verschil.

Een haptonoom is vaak iemand die op haptonomische basis werkt, deze persoon heeft de basisopleiding haptonomie gevolgd. Bijvoorbeeld een fysiotherapeut die naast de reguliere werkzaamheden ook op haptonomische basis werkt. Ook een verpleegkundige of een leraar kan op haptonomische basis werken.

Haptotherapie is de therapeutische toepassing van de haptonomie. De haptotherapeut heeft na het basisjaar haptonomie de volledige 4-jarige post-HBO opleiding gevolgd en afgerond. Een haptotherapeut is vaak aangesloten bij een erkende beroepsvereniging waardoor deze aan strenge kwaliteitseisen moet voldoen en de behandelingen (deels) vergoed worden wanneer aanvullend verzekerd. Een haptotherapeut kan ook een praktijk voor haptonomie hebben, deze persoon heeft er dan voor gekozen om haptonomie als werknaam te gebruiken en niet haptotherapie.

Of je nou naar een haptonoom gaat of een haptotherapeut, het belangrijkste is dat je iemand zoekt die bij je past en waar je een klik mee hebt.

Een GZ-haptotherapeut is aangesloten bij de vereniging van haptotherapeuten (VVH). Verder is er qua opleidingsachtergrond en kwaliteit geen verschil.

Veel mensen denken dat haptotherapie zweverig is en dat begrijp ik ook wel. Het valt bij de zorgverzekeraars (helaas nog) onder alternatieve geneeswijzen en het is nog een relatief onbekend beroep ten opzichte van psychologen. Gelukkig hoor ik in de praktijk vaak dat mensen verbaasd zijn over de niet-zweverigheid van haptotherapie als ze eenmaal aan een traject begonnen zijn. Dat is voor mij leuk om te horen want ik vind zelf ook dat haptotherapie helemaal niet zweverig is. Het gaat over het hier en nu waarbij we steeds de link leggen naar je dagelijks leven. En het gaat over voelen, voelen is tenslotte gewoon 1 van je zintuigen. Je kunt beter leren kijken, beter leren luisteren, beter leren ruiken en haptotherapie leert je beter voelen. Voelen en handelen naar de signalen die je lijf je geeft voor meer veerkracht en vitaliteit. Je hebt met haptotherapie dus eigenlijk twee vormen van input voor jezelf in plaats van één: praten èn voelen.

De rode draad in een haptotherapie traject is dat je vertraagt. Werk en privé gaan in de huidige maatschappij namelijk steeds sneller. Je ziet dan niet altijd meer waarom je tegen bepaalde zaken aanloopt. Tijdens een sessie is er weer tijd om stil te staan bij wat echt belangrijk is. Denken, voelen en doen weer beter in balans. Je leert het meest van een therapeut die jouw patronen zichtbaar maakt. Ik zal deze dan ook benoemen en geef je feedback op wat je mij laat zien. Zelf noem ik dat liefdevol confronteren. Haptotherapie gaat namelijk ook over leren in de relatie; je leert jezelf kennen via de ander. Zo hebben we allemaal patronen in hoe we contacten aangaan en die vertellen ons een heleboel over problemen waar we tegenaan lopen op allerlei gebieden in ons dagelijks leven.

Ik ben wettelijk verplicht om mij te houden aan de privacywetgeving binnen mijn beroepsgroep. Ook werk ik in een beveiligde computeromgeving en berg fysieke papieren op in een gesloten kast. Ik neem dit uiterst serieus omdat hulp vragen en het delen van je verhaal ook best een grote stap kan zijn. Ik wil dat jouw verhaal een plek krijgt en je je helemaal veilig kan voelen bij mij.

In de loop der jaren heb ik veel verschillende soorten mensen en vragen mogen behandelen. Ik kan een deel samenvatten onder zelfbeeldgerelateerde klachten. Zoals onzekerheid, faalangst, een negatief zelfbeeld, niet weten wie je bent of wat je wil, je laten beïnvloeden door anderen, moeite hebben met grenzen aangeven, niet goed naar je lijf luisteren en het moeilijk vinden om voor jezelf op te komen.

Ook kom ik vaak psychosomatische klachten tegen. De fysieke klachten staan dan meestal op de voorgrond maar zijn vaak een uiting van weggestopte gevoelens en een disbalans tussen belasting en belastbaarheid. Denk aan chronische pijn, vermoeidheid, maag en darmklachten, hyperventilatie, duizeligheid, hoofdpijn, paniek, enz.

Verder zie ik steeds vaker hulpvragen op het gebied van burn-out en hoogsensitiviteit. Dan loop je vaak aan tegen het stuk dat je zoveel van de ander voelt dat je jezelf niet meer kunt voelen of dat je je uit zelfbescherming afgesloten hebt van je gevoel. Ook draait het hierbij om het leren aangeven en respecteren van je eigen grenzen.

Natuurlijk heb ik vast nog niet alles genoemd, mocht je twijfelen of haptotherapie bij je past neem dan gerust vrijblijvend contact met me op.

Niet iedereen hoeft een probleem te hebben om haptotherapie te volgen. Daarnaast is probleem ook een persoonlijke beleving, wanneer is iets voor jou een probleem en hoe ervaar jij dat? Alleen jij kunt bepalen of en in hoeverre iets een probleem is voor jou. Er is ruimte voor jouw verhaal en jouw emoties. Soms wil je maar een paar behandelingen om te groeien in dat wat je doet of om je zelfinzicht te vergroten. Soms loop je vast en zie je zelf even niet meer hoe je het anders kan doen of hoe het verder moet. Wat ik ook regelmatig tegenkom is dat mensen preventief een paar behandelingen haptotherapie willen aangaan, om te voorkomen dat ze burn-out raken bijvoorbeeld. Iedereen heeft een ander startpunt en samen gaan we op weg. We ontrafelen stap voor stap je vraag en stellen een passend doel op.

Ik krijg deze vraag vaak en dat is ook logisch. Je bent op zoek naar een therapeut die bij je past en waar het mee klikt. Een veilige omgeving is erg belangrijk en dat is voor iedereen persoonlijk. Daarom bied ik ook gratis kennismakingsgesprekken aan. Mensen omschrijven mij als warm, veilig, intuïtief, met beide benen op de grond en met een gezonde dosis humor. Wat ik vaak terugkrijg is dat cliënten het gevoel hebben er helemaal te mogen zijn met wat er dan ook speelt. En dat is ook iets wat ik heel belangrijk vind!

Ik heb na mijn opleiding Maatschappelijk werk en dienstverlening eerst een tijd gewerkt als sociotherapeut en maatschappelijk werker in verschillende takken van de hulpverlening. In 2015 ben ik haptotherapie gaan studeren aan het ITH en die heb ik in 2019 afgerond. Daarna heb ik verschillende nascholingen gevolgd:

  • Familieopstellingen
  • Angst de emotie van groei
  • Trauma en heling
  • Onvervulde kinderwens
  • Vakmanschap in aanraken
  • Dynamiek van emoties
  • Medische basiskennis
  • Gezonde kwaliteit in therapie
  • ACT (acceptance and commitment therapy)
  • Basiscursus Cranio Sacraal

Ook lees ik veel vakliteratuur en volg ik regelmatig webinars en lezingen op het gebied van haptothapie.

Dit is iets waar veel mensen mee worstelen en het antwoord erop is complex. Er is geen trucje die er voor zorgt dat je nooit meer terugvalt, jij verandert en ook je leven blijft veranderen. Dat vraagt dus een zekere flexibiliteit van ons als mens en dat vinden we vaak moeilijk. We willen graag controle op dat wat we voelen, denken en doen. Die controle proberen we met ons hoofd te krijgen, denken en piekeren, weg van ons gevoel. Echter de realiteit is dat alles constant in beweging is en we er juist het meest aan hebben om acceptatie en flexibiliteit te ontwikkelen om om te kunnen met tegenslag.

In de haptotherapie speelt het lichaam, het voelen, in deze een belangrijke rol. Je lijf heeft namelijk een gevoelsgeheugen, gedurende je leven sla je ervaringen op in je lichaam. Prettige en minder prettige ervaringen. Dat wat je voelt onthoud je zelfs beter dan iets wat wordt vertelt. Deze gevoelservaringen hebben onbewust invloed op onze houding, hoe we bewegen, situaties beleven en hoe we omgaan met onszelf en anderen. Je leert op een bepaalde manier omgaan met dat wat jij hebt meegemaakt en opgeslagen. Die manier, je patronen, kunnen op een gegeven moment (onbewust) in de weg gaan zitten en zich uiten in klachten. Het zijn vaak automatische patronen waar we nauwelijks inzicht in hebben. Je reactie vertelt dus iets over jou als persoon en hoe jij op dit moment in je vel zit. Patronen zijn hardnekkig en je doorbreekt ze niet vanzelf, het mag ook tijd kosten. Haptotherapie helpt om helder te krijgen waar die gevoelens/gedachten over gaan en wat je nodig hebt om weer lekker in je vel te zitten. Bewustwording en begrip, dan kun je het gaan veranderen.

Er zitten meerdere bedrijven uit verschillende beroepsgroepen, waaronder andere zorgprofessionals. Bijvoorbeeld een psychotherapeut, psycholoog, autismebegeleider, kinderpsycholoog, psychosociaal therapeut. Met enkele werk ik samen zodat de lijntjes kort zijn en we een passende doorverwijzing kunnen doen zodat jij de juiste vorm van hulp krijgt.

Deel dit
Back To Top
Zoeken