Ga naar hoofdinhoud

Wat ik van mijn onzekerheid geleerd heb

Onzekerheid…. Me niet goed genoeg voelen, ontevreden zijn. Kennen we dit allemaal niet? In meerdere of mindere mate? Over alles ben ik wel eens onzeker geweest en soms nog. Zie ik er wel goed genoeg uit? Ben ik niet te dik? Kom ik niet te dom over? Doe ik wel leuk genoeg? Heb ik nu iets verkeerds gezegd? Enz. enz. En dan is er nog de social media waarop alles alleen maar goed lijkt te gaan. De maatschappij lijkt steeds maakbaarder te worden. Vergelijken met anderen maakt je daarnaast vaak ontevreden. Meer likes, mooier leven, strakker lichaam, hogere opleiding, enz. Iedereen heeft overal maar een mening over.
Ik heb langzaamaan geleerd dat ik hier niet zoveel energie in hoef te steken en me niet anders voor hoef te doen dan ik ben. Want niemand verwacht van mij dat ik ALTIJD leuk ben. En ik verwacht zelf ook van niemand dat ie ALTIJD leuk is. Waarom zou ik mijzelf dat dan niet gunnen om gewoon te mogen zijn wie ik ben? Wat is belangrijk voor MIJ? Doordat ik mijzelf meer en meer de ruimte ben gaan geven om er ook te mogen zijn voel ik vrijheid. En vrijheid is erg belangrijk voor mij. Het maakt dat ik flexibeler en veerkrachtiger in het leven kan staan. Minder onzeker dus. Ik heb lang mijn onzekerheid vervloekt, ik vond dat het me zo belemmerde en verschuilde me erachter. Soms letterlijk met een dikke laag make-up. Die laag werd steeds minder dik, het is een metafoor voor hoe mijn zelfvertrouwen zich heeft ontwikkeld. Het beschermingslaagje brokkelde steeds meer af, stapje voor stapje. Tot ik mijn onzekerheid gewoon toestond en mezelf echt durfde te laten zien in hoe ik ben. En natuurlijk voel ik mij soms nog steeds onzeker, bouw ik mijn laagje weer op. Zonder make-up overigens ;) Maar ik weet nu ook hoe het anders kan en daardoor kan ik kiezen. Ik heb een keuze, net als jij, om in contact te kiezen of ik me open of sluit en dicht bij mezelf kan blijven. Me kwetsbaar opstellen, delen met anderen, het levert mooie dingen en vooral ECHT contact op.
En weet je wat de belangrijkste les is die ik over mijn onzekerheid heb geleerd? Dat ik zelf mijn grootste criticus ben.

Deel dit
Back To Top
Zoeken