Wat is Haptotherapie?
Haptotherapie is de therapeutische toepassing van de haptonomie. Haptonomie is de wetenschap van het gevoel en gaat over de relatie tussen voelen, denken en doen. Het betekent letterlijk ‘leer van de tast’.
Bij veel mensen heeft het denken of het doen de overhand waardoor er minder aandacht is voor het gevoel. Als er minder aandacht is voor het gevoel kun je uit balans raken. Met haptotherapie leer je je voelend vermogen aan te spreken en/of te vergroten. Je leert jezelf beter kennen en ontdekt de wijze waarop jij uiting wilt geven aan je gevoel. Haptotherapie vergroot je lichaamsbewustzijn en je gevoel van zelfsturing, ook in relatie tot anderen.
Haptonomische oefeningen zijn lichaams- en ervaringsgericht. Dit maakt dat wat we bespreken ook daadwerkelijk beleefd wordt, dat is een krachtige manier van leren en zal zowel op de korte als lange termijn resultaat geven. Want vaak zoek je al een tijdje naar een nieuwe manier van leven maar weet je (nog) niet goed hoe het anders kan. Dat is heel normaal en ook lastig omdat je vaak nog hecht aan dat wat je kent. Haptotherapie stimuleert je je eigen signalen te leren herkennen zodat je keuzemomenten ervaart. Keuze om te kiezen tussen een oude of meer passende nieuwe beweging. Wanneer je deze beweging weer durft te volgen kun je de regie over je eigen leven weer pakken. Haptotherapie kent een holistische benadering; lichaam en geest werken met elkaar samen en kunnen niet los van elkaar gezien worden.
Een belangrijk onderdeel in de haptotherapie is het leren buiten de praktijk. Daarmee bedoel ik dat wat je leert tijdens de sessies je dat in je eigen leefwereld in de praktijk gaat brengen. We beginnen iedere sessie met bespreken wat je daarin zoal tegen bent gekomen.
Mocht aan het einde van je traject (of gaandeweg) blijken dat er nog iets anders nodig is dan haptotherapie dan kunnen we hier samen naar kijken en een passende doorverwijzing doen.
Bekijk HIER een filmpje over haptonomie.
Werkwijze
De haptotherapie kent drie belangrijke elementen. Elke sessie maken we gebruik van 1 of meerdere van deze elementen. Hieronder zal ik ze nader omschrijven.
Gesprek
We beginnen elke sessie met een gesprek. We staan stil bij hoe het met je gaat en wat je de afgelopen tijd zoal bent tegen gekomen. Tijdens het gesprek word je je bewust van je denkpatronen en onderzoeken we hoe deze zich verhouden tot wat je lichaam aangeeft. We maken steeds de vertaling naar je dagelijks leven zodat je (zelf)inzicht groeit.
Ervaringsoefeningen
Ervaringsoefeningen zijn er in allerlei vormen en met verschillende materialen. We gaan samen aan de slag waarbij we steeds een voor jou actueel kernthema laten terugkomen. Bijvoorbeeld hoe stel je grenzen? Laat je makkelijk over je heen lopen? Wanneer merk je nog in contact te zijn en wanneer sluit je je af? Wat gebeurt er met jou als je ongemak ervaart? Alles wat er naar boven komt mag er zijn. Doordat je ‘aan den lijve’ ervaart heeft dit een krachtig leerelement. Zo zal je steeds beter patronen herkennen en deze kunnen doorbreken.
Aanraken
Aanraken heeft een belangrijke plaats in de haptotherapie. Aanraken werkt namelijk heel bevestigend en het brengt je weer in contact met je lichaam. Praten over je gevoel is immers wat anders dan daadwerkelijk voelen hoe je in je vel zit. Een aanrakingsoefening vindt plaats op de behandelbank of de stoel. Je gaat voelen waar je vast zit en waar je nog ruimte hebt, hoe je reageert op spanningen en wat je nodig hebt om te verzachten. Kun je je toevertrouwen aan mijn hand op je lichaam? Wat kom je tegen? Samen gaan we zo stukje bij beetje jouw gevoel ontrafelen en wat dat voor jou betekent. Wellicht vind je het spannend om aangeraakt te worden. Geef dit altijd aan, we onderzoeken samen wat je tegenhoudt en wat jou kan helpen om je doel te bereiken. Aanraken hoeft niet altijd fysiek te zijn, je kunt ook geraakt worden in een gesprek. Voelen dat jij er toe doet kan op verschillende manieren.
Belangrijk om te onthouden is dat je altijd de regie hebt over je eigen leerproces.
Ook kun je me tijdens een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek allerlei vragen stellen en kun je ook zien waar ik mee werk en hoe ik dat doe.
Op de veel gestelde vragen pagina staat nog meer uitgelegd over haptotherapie en allerlei andere praktische vragen.
Deel dit