Ga naar hoofdinhoud

Zwanger en niet zwanger

Ik heb twee kinderen. Die zwangerschappen en de aanloop daar naar toe zijn totaal verschillend verlopen. Van de eerste werd ik in 1 keer zwanger. Ook al was het gewenst, wat een overval dat het zo snel lukte. Dat ik nog niet eens de tijd had om echt te voelen wat het voor mij betekende. Zoals ik zwanger ben geraakt, zo is hij ook geboren; met een spoedkeizersnede. Na een tijd vol complicaties.

Ik heb lang geen tweede kindje gewild, ik wilde niet nog een keer meemaken wat we hadden meegemaakt. Maar toch begon het te kriebelen…. En toen onze oudste bijna drie jaar was zijn we er toch weer voor gegaan. Echter dit verliep totaal anders. Ik werd dit keer niet in 1 keer zwanger, maar het heeft drie jaar geduurd. In die drie jaar hebben we verschillende onderzoeken gehad, een operatie, vruchtbaarheidsbehandelingen en een miskraam. Wat een rollercoaster. Ik heb me zo machteloos, verdrietig en onzeker gevoeld. Een intens verlangen die ook fysiek voelbaar is. Ken je dat? Wat een verdriet moet dat zijn als het nooit lukt. Je gaat een rouwproces in. Je leven gaat er anders uit zien dan dat je je had voorgesteld. Of misschien is het na veel ellende eindelijk gelukt om een kindje te krijgen. En dan merk je dat je er niet eens van kunt genieten….. Ik hoor dit zo vaak. En daar is niets geks aan. Mensen kunnen zo hard oordelen over zichzelf…. terwijl dit soort gebeurtenissen zo’n impact op je leven kunnen hebben! Of je nu snel, niet snel of helemaal niet zwanger raakte. Of dat nu van je eerste, tweede, derde of vierde kindje is. Of na een miskraam/miskramen, doodgeboorte, eindelijk zover bent dat je zwanger blijft. Dit zal geen onbezorgde zwangerschap meer zijn. Het kan zoveel helpen om te praten over wat je bezig houdt en ruimte te maken voor je gevoelens en gedachten daarin. Mijn ervaring is dat je daarmee ook ruimte maakt in je lichaam en voor anderen om je te steunen. Je mag er zijn.

 

Deel dit
Back To Top
Zoeken